Monday 6 January 2020

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ


Ο δικτυακός τόπος www.noiazomaikaidrw.gr αξιοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» το οποίο υλοποιείται από το Μη κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη, που ανέλαβε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τον συντονισμό και τη διαχείριση του έργου. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 που υλοποιείται το πρόγραμμα στα σχολεία, έχει δημιουργηθεί το σχολικό δίκτυο «Νοιάζομαι και Δρω», το οποίο αποτελείται από 550 διαφορετικά σχολεία. Στο «Νοιάζομαι και Δρω» έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 5.110 εκπαιδευτικοί και περίπου 63.100 μαθητές. Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, το «Νοιάζομαι και Δρω» εφαρμόζεται σε 177 σχολεία σε όλη τη χώρα. Το έργο υλοποιείται χάρις στην ευγενική προσφορά δωρεών της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του The Hellenic Initiative Australia.
Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και από άλλους δωρητές


Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.
Ο Εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια. Μπορεί να περιλαμβάνει  σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως αποκαλείται ως «επίσημος Εθελοντισμός». Όμως, μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις, οπότε αποκαλείται ως «ανεπίσημος Εθελοντισμός». Μπορεί επίσης να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κοινωφελών ιδρυμάτων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στο δρόμο ή ακόμα και η μετά θάνατον προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.
Ένας ορισμός που διαδόθηκε μέσα από διαφημιστικό σποτ της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» (2011) αναφέρει για τον Εθελοντισμό ότι είναι: «Η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».1
http://ethelontismospaideia.gr/istories-ethelontismou/

No comments:

Post a Comment

Miss Daisy is Crazy

Kids' literature

https://drive.google.com/open?id=1ohNtZ3uXVoBZifUA6huvssVxLIyGd_Ed https://quizlet.com/276712812/miss-daisy-is-crazy-chapters-12-flash-...